Inentingen

Inentingen.

Belangrijk! Voor een pensionverblijf is een inenting tegen kattenziekte en niesziekte verplicht. De inentingen mogen niet verlopen tijdens het verblijf van je kat. Een geldig inentingsboekje dien je tijdens het brengen mee te brengen en achter te laten. En zonder geldig vaccinatieboekje kan je kat niet in het pension worden opgenomen!

Wij accepteren ook een titer bepaling waaruit blijkt dat uw kat voldoende afweer heeft.

In een pension (en ook in asiels of bij fokkers) is het risico op het overdragen van ziektes hoger. De katten verblijven in één ruimte en komen met grotere regelmaat met elkaar in contact dan in hun huiselijke omgeving. Vertel je dierenarts dat je kat naar een pension gaat en wat onze inentingsvoorwaarden zijn. Zonder de verplichte inentingen zoals in onze voorwaarden opgenomen kan je kat niet bij ons logeren. 

Verplichte entingen:

Kattenziekte;

Net zoals tegen het niesziektesyndroom - waar ook de chlamydia-infectie onder valt - moet je de kat laten inenten en wel voor het eerst op een leeftijd van 8-9 weken met een herhaling na 2-3 weken. Deze enting moet daarna jaarlijks herhaald worden.
Gebrek aan eetlust, een ruwe vacht, braken, verstoppingen en later diarree die lang kan blijven bestaan zien we vaak bij deze dodelijke virusziekten. Niezen en snotteren komt daar oa door een chlamydia-infectie nog bij.
Meestal  weigeren ze te drinken en te eten, waardoor ze snel uitdrogen.
De ziekte is zeer besmettelijk en bezoek aan de dierenarts is noodzakelijk.

Niesziekte;

Niesziekte komt veel voor!! De belangrijkste veroorzakers zijn het calici virus, het rhinotracheitis virus en de chlamydia (een klein soort bacterie).
Tegen deze ziekte bestaat een goed vaccin.
Een jaarlijkse enting tegen niesziekte (eventueel inclusief de chlamydia) is dus  noodzakelijk.
Neusuitvloeiing is een van de symptomen van de niesziekte, evenals gebrek aan eetlust, niezen, vuile ogen, koorts (40-41°C) en/of diarree e.a.                                     
Niesziekte is zeer besmettelijk voor andere katten en dient tijdig door de dierenarts behandeld te worden. Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij de kat - een uiterst besmettelijke aandoening die alle slijmvliezen van het lichaam aantast en waar katten flink ziek van zijn.

Vlooien en wormen.

Wanneer je kat bij ons komt logeren dan is het belangrijk dat hij ontwormd is en vrij van vlooien en mijt wordt gebracht.
Het is aan te raden in de week voor het pensionverblijf je kat nog te behandelen tegen vlooien en wormen.
Mochten wij alsnog vlooien, wormen of andere parasieten ontdekken bij je kat, dan zullen wij hem daartegen moeten behandelen. De kosten hiervoor worden doorberekend.

Katers.

Ongecastreerde katers kunnen tot aan een leeftijd van plusminus 6 maanden in het pension verblijven. Daarna zullen ze gecastreerd moeten zijn om in het pension te kunnen verblijven.

Gezondheid.

Vertelt ons eventuele bijzonderheden over de gezondheid van je kat. Jouw kat kan er gezond uitzien, maar bijvoorbeeld recentelijk nog ziek zijn geweest. Als hier nog een nasleep van komt en wij zijn niet op de hoogte, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Wij willen graag dat je kat ook weer gezond mee naar huis gaat.

Dierenarts.

Mocht je kat onverhoopt ziek worden dan zullen wij indien nodig een dierenarts raadplegen. Wij werken met een vaste dierenarts, maar vragen bij de reservering altijd naar de gegevens van je eigen dierenarts, zodat we het dossier van je kat kunnen raadplegen. Gemaakte kosten voor een eventuele dierenartsbehandeling zijn voor rekening van de eigenaar.

Samen met jou als eigenaar, hopen wij natuurlijk niet dat het gebeurt, maar mogelijkerwijs komt je kat juist tijdens je afwezigheid te overlijden. Wij zullen je te allen tijde informeren mochten wij een dierenarts moeten raadplegen of wanneer je kat onverhoopt komt te overlijden.

Na het pensionverblijf.

Uiteraard komt vrijwel elke kat gezond en wel, blij weer thuis. Maar wat als dat niet zo is? In het pension zijn meerdere katten bij elkaar. Het risico op de overdracht van bacteriën, virussen of parasieten is daardoor hoger dan in de thuissituatie.


Heeft je kat bij thuiskomst bijvoorbeeld diarree, dan kan dit komen door de voerwisseling, maar als het aanhoudt zou hij een parasiet kunnen hebben opgelopen. Ga dan naar de dierenarts!


Als je kat niest bij thuiskomst, dan kan dit komen omdat hij tijdens regenachtige/winderige dagen buiten wilde zijn, terwijl hij misschien een binnen kat is. Dan is het waarschijnlijk een verkoudheid. Is het niezen echter veel en aanhoudend achter elkaar, met snot en vieze ogen, dan ligt niesziekte eerder op de loer. Ga dan naar de dierenarts!


Is je kat bij thuiskomst erg moe en sloom, misschien is hij hier dan erg alert geweest op alle andere katten, of heeft bijzonder veel activiteit gehad en moet hij zijn roes uitslapen. Blijft hij echter moe en sloom dan is er iets anders aan de hand. Dierenarts! 

Kort gezegd, alles wat abnormaal is ten opzichte van hoe jij jouw kat kent en aanhoudt, is een reden om naar de dierenarts te gaan. Wij houden je kat goed in de gaten en mocht ons al iets opgevallen zijn, dan hoort je dat óf al tijdens je afwezigheid en zeker bij het ophalen van je kat. Uiteraard horen wij het graag ook van jou als je katje na thuiskomst niet lekker blijkt te zijn. Behalve je adviseren wat het beste is om te doen, kan het ook voor het pension en de andere gastjes van belang zijn om te weten of er misschien iets heerst.